Περιγραφή Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε.

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε. έχει την έδρα του στην Καρδίτσα είναι ένα από τα δυναμικότερα και παραγωγικότερα σε έργο και δράσεις τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Άρχισε τη λειτουργία του από το 1999 και πολύ γρήγορα έγινε γνωστό τόσο στην ελληνική και κυπριακή αγορά ξύλου και επίπλου, όσο και στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.

Είναι το μοναδικό Τμήμα ΑΕΙ με το γνωστικό αντικείμενο του Σχεδιασμού και της Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στη χώρα μας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι Αυτοδύναμο Τμήμα, έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και οικόπεδα, πλήρη εργαστηριακό και ερευνητικό εξοπλισμό. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 2.500 τμ και υπερσύγχρονο εργαστηριακό-ερευνητικό εξοπλισμό αξίας πάνω από 4.500.000 €.

Σήμερα το προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από 18 άτομα, εκ των οποίων: 11 μέλη ΕΠ, 3 ΕΤΕΠ, 2 ΕΡΔΙΠ και 2 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ ο αριθμός των ενεργών φοιτητών ανέρχεται στους 714. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 είχαν αποφοιτήσει 699 Σχεδιαστές & Τεχνολόγοι ξύλου & επίπλου, ενώ οι πρώτοι πτυχιούχοι του Τμήματος ορκίστηκαν το Δεκέμβριο του 2004.

Η επιμονή του Τμήματος στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας, η ορθή διοίκηση και διαχείριση, το θετικό κλίμα μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών και η αποτελεσματική σύνδεση με την πράξη έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που οι σχεδιαστές και τεχνολόγοι ξύλου και επίπλου, οι οποίοι έχουν κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, καταφέρνουν να οργανώσουν, να αναπτύξουν και να δώσουν μια νέα διάσταση στις επιχειρήσεις των κλάδων ξύλου & επίπλου.

Το Τμήμα έχει να παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό έργο με τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (την περίοδο 2010-2016 τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, εκπαιδευτικά έργα και μελέτες που είχαν ήδη υλοποιηθεί ή ήταν σε εξέλιξη, ανέρχονταν σε ενενήντα τρία (93) και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 2.232.480 €), αλλά και διασύνδεση με πολλά ανώτατα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική, την Ευρώπη, μέχρι την Ιαπωνία και τη Χαβάη, όπου έχουν παρουσιαστεί ερευνητικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια.

Μετά από 18 έτη επιτυχούς λειτουργίας το Τμήμα Σ.Τ.Ξ.Ε. έχει γίνει ευρέως γνωστό στην ελληνική και την κυπριακή αγορά του ξύλου, του επίπλου και των ξύλινων κατασκευών και έχει αναγνωριστεί η καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη και την υποστήριξη των παραγωγικών και εμπορικών αυτών κλάδων κι έτσι επιτελείται και η αποστολή του για την ανάπτυξη σχέσεων winwin μεταξύ Τμήματος – Επιχειρήσεων – Αποφοίτων – Κοινωνίας!

Οι απόφοιτοί του, Σχεδιαστές και Τεχνολόγοι Ξύλου και Επίπλου, απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα των κλάδων ξύλου, επίπλου και ξύλινων κατασκευών της Ελλάδας και της Κύπρου, με καλές εργασιακές προοπτικές. Έτσι σήμερα σε ικανοποιητικό βαθμό βρίσκεται η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος (πάνω από το 50%) είναι εργαζόμενοι την περίοδο που διανύουμε (της οικονομικής κρίσης), ενώ μέχρι το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 70% και μάλιστα πριν ακόμη τη λήψη του πτυχίου τους!

Η αξιολόγηση του Τμήματος γίνεται συστηματικά και αδιάλειπτα κάθε εξάμηνο από το 2007 και οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης δημοσιεύονται στον ιστότοπο της ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ είναι ένα από τα πρώτα Τμήματος του Ιδρύματος που έχει αποκτήσει πιστοποίηση ISO 9001.

Πολύ σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι το Τμήμα έχει ολοκληρώσει την πρώτη εξωτερική αξιολόγηση από τον Οκτ. 2010, με πολύ θετικό τρόπο, έχοντας τοποθετηθεί ανάμεσα στα πρώτα τμήματα στα ΤΕΙ από 4 αξιολογητές εξωτερικού: i) έναν Ελληνοκαναδό καθηγητή Επιστήμης Ξύλου, ii) έναν Σουηδό καθηγητή Τεχνολογίας Ξύλινων Κατασκευών, iii) έναν Ελληνοελβετό καθηγητή Βιομηχανικού Σχεδιασμού και iv) έναν Έλληνα αρχιτέκτονα που ιδιωτεύει επαγγελματικά στη Γαλλία και διδάσκει σε πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Οι απόψεις των πτυχιούχων του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε. είναι σημαντικές και βοηθούν το Τμήμα και τα μέλη ΕΠ στην αυτοβελτίωση και στη συνεχή αναβάθμιση των σπουδών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, μπορείτε να επισκεφτείτε τον  ιστοχώρο του Τμήματος.